YAŞLILARDA İLACA DİKKAT

Türkiye'de yaşlı nüfusun yüzde 89'unda kronik bir rahatsızlık olduğu, çoklu ilaç kullanımı nedeniyle ilaçların yan etkilerinin yaşlı bireylerin yaşam kalitesini azalttığı belirtildi. Yaşlı bireylerin yaklaşık yüzde 32'sinin iki, yüzde 23'ünün üç, yüzde 14'ünün dört ve üzerinde uzun süreli ilaç kullandığı kaydedilerek, bu durumun tedavi sırasında en az bir ilacın yersiz alındığı anlamı taşıdığı vurgulandı.

PARAMEDİKLER LİSANS EĞİTİMİ ALMALI

Türkiye’de paramediklerin yaşam ile ölüm arasındaki hastaya ilk müdahaleyi yapan sağlık personeli olduğu belirtilerek, yetki ve özlük haklarında branşlaşma yolunun açılması gerektiği vurgulandı. İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliklerle kutlanan Paramedikler Günü kapsamında konuşan Paramedik Derneği Başkanı Sinan Nurol, Türkiye’de paramedik eğitiminin lisans düzeyine çıkarılması gerektiğini söyledi.

‘SAĞLIK KONTROLÜ İHMAL EDİLMEMELİ’

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kalın bağırsak kanserinin kadınlar arasında görülme sıklığının üçüncü, erkeklerde dördüncü sırada yer aldığı belirlendi. Kalın bağırsak kanserlerinin nedeninin tam olarak bilinmediği ancak gelişiminde çevresel ve ailesel faktörlerin etkili olduğu belirtilerek, 50 yaş ve üzerindeki kişilerin sağlık kontrolünü düzenli yaptırması gerektiği vurgulandı.

'AIDS’TEN KORKMAYIN ÖNLEM ALIN’

Bağışıklık sistemini çökerten AIDS'in dünya genelinde dördüncü ölüm nedeni haline geldiği, bu hastalıktan korkmak yerine tanı ve korunma yollarının öğrenilmesi gerektiği vurgulandı. 2012 yılında 2,3 milyon kişinin AIDS hastalığına yol açan virüs olan HIV'e yakalandığını, 35,3 milyon kişinin HIV taşıyıcısı olduğu kaydedildi. Türkiye’de 1985’den 2014 yılına kadar yüzde 73’ünü erkeklerin, yüzde 17’sinin de yabancı uyrukluların oluşturduğu toplam 7 bin  50 kişinin HIV pozitif olduğunu bildirdiği belirtildi.

EKO-SAĞLIK TOPLANTILARI
İEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, EKOSEM ve Narlıdere Belediyesi Pakize Ateş Kadın Dayanışma Merkezi işbirliği ile gerçekleştirilmekte olan EKOSAĞLIK Toplantılarına 06.11. 2014 günü Prof.Dr.Ebru ÇAL'ın konferansı ile devam edilmiştir.

Hijyen eğitimi
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Narlıdere Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilmekte olan hijyen eğitimlerine devam edilmektedir.

Educaturk Eğitim Fuarı

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin de katıldığı 13-14 Kasım Educaturk Eğitim Fuarı Manisa Anemon Hotel'de gerçekleşti.

DİYABETLİ YAŞAMDA HER YIL 10 MİLYON ARTIŞ

Diyabet ile yaşayan insanların sayısının Türkiye’de 7 milyonu aştığı belirtilerek, başta diyabetli hastanın eğitiminin sağlanması olmak üzere, kan şekeri ve kilo takibinin düzenli yapılması gerektiği kaydedildi. İnsülin hormonunu bulan Frederick Grant Banting’in doğum günü olan 14 Kasım tarihinin Dünya Diyabet Günü kutlandığını belirten İzmir Ekonomi Üniversitesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Filiz Öğçe, her yıl on milyon kişiye diyabet tanısı konulmasının beklendiğini, 2035 yılında dünya genelinde 382 milyon hastanın oluşmasının öngörüldüğünü söyledi.

SUYLA ŞAKA OLMAZ!

Havaların ısınmasıyla su kazalarındaki artış dikkat çekici boyutlara ulaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre su kazaları dünyadaki kasıtsız ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alırken, her yıl 500 bin kişinin bu nedenle yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Türkiye’de de yılda ortalama 654 kişinin suda boğularak yaşamını kaybettiği ifade ediliyor.

ÇOCUKLARIN GÖZÜNDEN HEMŞİRELER

Çocuklar, hayallerindeki hemşireleri resimlere yansıttı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Akademisyenlerinin İzmir İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirdiği “çocuk resimlerinde hemşireler’’ konulu resim yarışması sonuçlandı. Yarışmaya 4-10 yaş grubunda Tepecik Eğitim Araştırma hastanesi çocuk servislerinde yatan çocuklar ile İzelman’a bağlı bulunan Gürçeşme, Balçova ve Gaziemir anaokullarındaki 108 çocuk katıldı. İzmir Ticaret Odası Sağlık ve Eğitim Vakfı ve Filli Boya’nın sponsor olduğu yarışmada katılan tüm öğrencilere pastel boya dağıtıldı.